Преподаваме знания.Развиваме таланти.Видими резултати.
 

колективи

В съвремието на читалището трайно и качествено се осъществяват репетиции на колективите: Формация "Бисера" и Детска вокална група "Бисерче", Вокална група "Зорница", Инструментален състав и мъжка фолклорна формация "Гергьовден" с основен фолколорен репертоар.

Съставите имат множество самостоятелни концерти, фестивални и съвместни участия в културни събития в страната и в чужбина. Като 12-ти международен фолклорен фестивал в град Sindirgi (Турция), на 30-ти фолклорен фестсивал в град Pyrzyckie (Полша), 20-ти фолкорен фестивал гр.Radauti (Румъния), Фолклорен фестивал "Денови на дебарица" гр. Охрид(Македония) . Многократно на фестивали в Кюстендил, В.Търново, Банско, Благоевград, Копривщица, Хасково, Драгоман, Столетово, Рибарица, Берковица, Казичене, Панчарево, Лозен и в зала 1 на НДК на концертите организирани от СНЧ.

Формация "Бисера" е създадена през 2002 г. към НЧ "Св.Георги Победоносец 1999г." – София благодарение на ентусиазма и любовта на седем певици под вещото ръководство на диригентката Милена Спасова. В днешния си вид формацията наброява десет певици, които изпълняват както народни песни от различни фолклорни области на България, така и църковна музика.

Формацията осъществява съвместни и самостоятелни концерти по покана на различни културни организации и църковни настоятелства в столицата и страната. Носител е на престижни награди от прегледи и фестивали на вокалното изкуство.

През 2004 г. записва първия си компактдиск "Перли в тревата", а през 2006 г. и втори със заглавие "Тебе поем".

Детска вокална група „Бисерче" с ръководител Милена Спасова е създадена преди две години години основните участници са подрастващи предимно от предучилищна възраст.

Вокална група "Зорница" - репертоара на групата включва фолклорни образци от всички фолклорни област на България и авторски обработки на български композитори. Освен концерти си пред българска публика, групата е представяла изкуството си и на международни сцени и фестивали в Испания, Франция, Гърция, Турция, Кипър, Молдова, Сърбия и Македония.

През 2004 г. беше издаден първия компактдиск "Пий момче вино" под диригентството на Александър Стоянов.

Инструментален състав и мъжка фолклорна формация "Гергьовден" се ръководят от Христина Начева. Включва прекрасно съчетание на следните инструменти: тамбури, ритъм китара, контрабас и тарамбука в синхрон с човешките гласове на чаровните си изпълнители.

Групите има множество участия в културни мероприятия в страната и на тамбурашки фестивали в Словения и Черна гора. Съставите изпълняват предимно музика от Пиринската етнографска област.

Читалището има възможност за развитие на камерни формации и индивидуални занимания в сферата изкуството и просветата.

Този уебсайт е осъществен с помощта на www.ngobg.info